Karjalan Sivistysseuran toiminta 9/4 1919-9/4 1920 : vuosikertomus

KarjalanSivistysseura1919-1920.pdf

Kuvaus

Itäkarjalaisten pyrkimykset elinolojensa ja sivistystasonsa kohentamiseen saivat 1890-luvulla pontta Suomessa virinneestä karelianismista ja Suomeen asettuneiden karjalaisten kotiseuturakkaudesta.

Vuonna 1906 vienalaiset kauppiaat ja heidän suomalaiset tukijansa perustivat Wienan Karjalaisten Liiton, jonka tavoitteeksi asetettiin Vienan henkisen ja aineellisen tilan kohentaminen. Liiton nimi muutettiin vuonna 1917 Karjalan Sivistysseuraksi.

Seura on yli satavuotisen historiansa ajan toiminut itäkarjalaisen kulttuurin, kielen ja perinteen vaalimiseksi Suomessa ja Venäjän puolella.

Wienan Karjalaisten Liitto ja sen seuraaja Karjalan Sivistysseura ovat toiminnassaan keskittyneet Vienan, Aunuksen ja Raja-Karjalan kielen ja kulttuurin vaalimisen sekä sivistystyön tukemiseen. Rajojen uudelleen järjestämiseen tai muihin valtakuntien välisiin poliittisiin kysymyksiin ei seura ole kantaa ottanut. Poikkeuksena tästä linjasta olivat vuosien 1917–18 levottomat ajat, jolloin karjalaiset muiden Venäjän vähemmistökansojen tavoin hakivat selvyyttä kansalliseen asemaansa.

Karjalan Sivistysseura toimii edelleen ja julkaisee mm. Karjalan Heimo -lehteä.

Lähde: Järjestön kotisivu http://www.karjalansivistysseura.fi/

Aihe

Karjala, Laatokan Karjala, kulttuurijärjestöt, karjalaisuus, toimintakertomukset, historia, Karjalan Sivistysseura

Tekijä

Mitro, B. ja Härkönen, Iivo

Julkaisija

Karjalan Sivistysseura

Aikamääre

1920

Formaatti

Pdf

Kieli

fi

Nimeke

Karjalan Sivistysseuran toiminta 9/4 1919-9/4 1920 : vuosikertomus

Huomautus

14 s.
14 x 21 cm

Säilytyspaikka

Jns:n seutukirjaston maakuntaosasto
PKKO 06.105 KAR

Document Viewer