Selaa näyttelyitä (yhteensä 5)

Suvut ja ihmiset

Rosenius.jpg

Suvut ja ihmiset -näyttelyyn on koottu pääasiallisesti joensuulaisiin sukuihin liittyvää aineistoa. Täältä löytyvät ristiäis-, hää- ja hautajaiskutsut, kirjeet, sähkeet, käyntikortit ja muu vastaava aineisto. Vanhimpaa aineistoa ovat tällä hetkellä 1860-luvulta peräisin olevat vihkiäiskutsut.

Paikat ja tapahtumat

Jarvenlaskukasiteltyb.jpg

Tähän osioon on koottu näyttelyitä aineistolähtöisesti, eli sen perusteella, mistä Joensuun, Pohjois-Karjalan ja Laatokan Karjalan paikoista ja tapahtumista tietokannasta löytyy aineistoa.

Postikortit

JoensuuKatunäkymä1tietokanta.jpg

Postikortit kertovat omaa tarinaansa Joensuun kaupungista, maakunnasta ja Laatokan Karjalasta. Ne esittelevät paljolti samoja asioita, kuin postikortit nykyäänkin: tärkeimpiä rakennuksia ja maisemia hyvin kaavamaisesti kuvattuna.

Joensuun kaupunkia esittelevien korttien kestosuosikki on joki. Tärkeimpiä rakennuksia ovat kirkko ja kaupungintalo.

Laatokan Karjalaa esittelevissä korteissa toistuu Laatokka, Laatokka ja Laatokka. Harmillisen vähän esitellään ihmisiä lähikuvissa. 

Kaupunki

Joensuu100kokous2Optimized.pdf

Venäjän keisari Nikolai I perusti Joensuun kylän paikalle Joensuun kaupungin vuonna 1848. Väkiluku kasvoi ensimmäisinä vuosikymmeninä nopeaa tahtia, kun kaupunkiin virtasi käsityöläisiä ja kauppiaita. Rakennuksia nousi tiheään tahtiin Gyldénin asemakaavaa noudattaen.

Kulttuuri

Konsertti_Nya.pdf

1800-luvun loppu ja 1900-luvun alku olivat yhdistysten kulta-aikaa. Joensuussa toimi kymmeniä yhdistyksiä: Raittiusseura, Suomalainen seura, Nuorisoseura, NNKY, Käsityö- ja Tehdasyhdistys, Orpokodin kannatusyhdistys jne.

Vapaa-ajalle oli tarjolla myös erilaisia huvituksia: iltamia, soittajaisia, laulajaisia ja konsertteja. Lisäksi kaupungissa toimi 1900-luvun alussa kaksikin teatteriseuraa.

Keskeinen huvittelupaikka 1800-luvun lopun Joensuussa oli Kauppa- ja Suvantokadun sijainnut "Neissyt", Andrietta (tai Andriette, Henrietta) Svärdin emännöimä Seurahuone.